Kiwis gezond eten

Kiwi´s helpen voor een goede spijsvertering

Het spijsverteringskanaal is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Wanneer dit niet op orde is, kan het lichaam voedingsstoffen niet goed opnemen. Met alle gevolgen van dien: je krijgt klachten, zoals buikpijn, verstopping, misselijkheid of je voelt je grofweg als een opgeblazen ballon. Om deze bijwerkingen te voorkomen is goede en gezonde voeding met veel vezels belangrijk. En een goede bron van vezels zijn kiwi´s!

Kiwi´s helpen voor een goede spijsvertering

Hoe vaak komt het wel niet voor dat ik buikpijn heb? Redelijk vaak. Wanneer ik iets heb gegeten waar ik niet goed op reageer, stress of kou: ik merk het meteen aan mijn spijsvertering. Dat is best lastig aangezien ik dan meteen niet lekker in mijn vel zit. Gelukkig gaan de klachten weg als ik even extra goed op mijn eten let en stress beperk. Mijn geheim? Kiwi´s! Deze fruitsoort is een wondermiddel tegen een opgeblazen buik. Bovendien krijg je ook nog eens een bom aan vitamine C binnen.

Kiwi´s breken eiwitten af

Maar wat is dat geheim van de kiwi? In deze vrucht zit actinidine. Dat is een enzym dat eiwitten afbreekt. Eiwitten zorgen weliswaar voor een verzadigd gevoel, maar kunnen zwaar op de maag vallen als je een prikkelbare darm hebt. Een kiwi heeft de functie om die eiwitten af te breken, waardoor het opgeblazen gevoel kan worden verminderd. En slechts één kiwi per dag kan al helpen om een goede spijsvertering te krijgen.

Een gezonde levensstijl

Niet alleen kiwi´s helpen voor een goede spijsvertering. Het is een goed idee om eens concreet te kijken naar je voedingspatroon. Granen, groente, fruit, peulvruchten en veel water helpen om een goede stoelgang te krijgen. Probeer voedingsmiddelen te laten staan waar je niet goed op reageert. Dit kunnen onder andere vlees, zuivel, tarwe, suiker en transvetten zijn. Luister naar je lichaam en kom erachter waar je niet tegen kunt. Ik eet in ieder geval in het najaar bijna elke dag een kiwi en mijn buikpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Je kunt natuurlijk ook een kiwi gewoon zo uit het vuistje eten!