appelsina

Wat is een sinaasappel?

Dit is een appelsina. Een wat? Een sinaasappel! Appelsina is het vroeg nieuw Nederlands woord voor deze vrucht. Vandaag de dag is de naam sinaasappel echter bekender. Maar wat is een sinaasappel? Waar komt hij vandaan en wat kunt je ermee? Bovendien, hoe gezond is deze vrucht eigenlijk?

Rond, felgekleurd en sappig: daar staat de sinaasappel voor. De vrucht groeit aan een sinaasappelboom waarvan de Latijnse naam Citrus sinensis is. De naam zegt het eigenlijk al: de vrucht stamt af van de citrusfamilie. Familieleden zijn onder andere de citroen, limoen, mandarijn en grapefruit. Ze lijken qua vorm en structuur ook op elkaar, want de familieleden hebben allemaal een harde schil en sappig vruchtvlees. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China en werd vanaf de 15e eeuw verspreid door Europa (Laurier, 2016). Tegenwoordig komen de meeste sinaasappels die je in de Nederlandse supermarkt vindt uit Spanje. Ook worden ze wereldwijd geteeld.

Sinaasappelsoorten

Volgens het boek Levensmiddelen zijn er meer dan 400+ soorten sinaasappels. De drie bekendste soorten zijn de handsinaasappel, perssinaasappel en de bloedsinaasappel. De laatstgenoemde heet zo, omdat het vruchtvlees rood is. Overigens zit er niet veel verschil tussen een handsinaasappel en een perssinaasappel. Een handsinaasappel bevat minder pitjes en smaakvoller dan perssinaasappels. Sinaasappels kun je gebruiken om te persen voor sap, de schil voor aroma of gekonfijt voor op taart, jam of gewoon lekker zo opeten.

Gezonde eigenschap van sinaasappels

Net zoals de kiwi bevatten sinaasappels veel vitamine C, wat je nodig hebt voor een goede weerstand en de opname van ijzer. Als je vegetariër of veganist bent kun je dan ook het beste bij iedere maaltijd vitamine C nuttigen in de vorm van groente of fruit. Daarnaast bevat iedere vrucht kalium, calcium, vezels, vitamine A en B1 en fytonutriënten. Dat laatstgenoemde zijn bioactieve stoffen in plantaardig voedsel die een gezondheidsfunctie hebben. Vitamines en mineralen vallen onder fytonutriënten, maar ook andere stoffen zoals flavanone herperidine die de bloeddruk verlaagd (Mens & Gezondheid, z.j.). Kortom: deze zoetsappige oranje zonnestraaltjes hebben al een lange geschiedenis achter de rug in Europa, is inzetbaar voor verschillende doeleinden en ze zijn goed voor de gezondheid!