edelgistvlokken

Wat zijn edelgistvlokken?

In het kader van mijn goede voornemens heb ik besloten om geen dierlijke producten te eten waarvoor deze beetjes worden geslacht. Dus dat wordt goed opletten, want het zit in sommige producten wat je niet zou verwachten. In pepermuntjes, chocolade moes, cheesecake, roze koeken en zelfs in kaas.

Terwijl ik dacht dat het stremsel van kaas natuurlijk was, is dit dus niet zo. Daarom heb ik edelgistvlokken gekocht. Dé perfecte vervanger voor kaas. Maar wat zijn edelgistvlokken eigenlijk en waarom zou je het moeten eten?

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn een gistsoort. En gist is eigenlijk een eencellige schimmel. Het kan zich dus niet vermenigvuldigen (groeien) wat een champignon wel kan. Iel schimmel? Nou als je champignons eet, weet je dus dat je schimmels eet! En bij fermenteren worden schimmels, bacteriën of gisten gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool en zuurdesembrood. Maar weet wel dat jouw darmen dit een feest vinden.

Daarnaast bevatten edelgistvlokken veer meer vitamines dan kaas. Deze gistsoort bevat namelijk de vitamines B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Deze vitamines heb je nodig voor energie en om mooie haren, nagels en huid te krijgen. Foliumzuur is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Per 100 gram is dat 1150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Natuurlijk eet je niet in één keer het busje leeg, want de vlokken zijn licht.

Als laatste passen edelgistvlokken in een vegan, lactosevrij, zoutarm en gezond dieet. Ik moet echt juichen om de voedingswaarden. Per 100 gram bevatten edelgistvlokken 4,o gram vet (waarvan 0,7 verzadigd), 51,1 gram eiwitten, 22 gram vezels en 0,17 gram zout. Deze vlokken zijn dus erg gezond! Let op: er zit wel suiker in, maar dit zijn natuurlijke suikers. Suiker is nodig om gist te activeren.

Structuur en smaak van edelgistvlokken

Edelgist ziet er wel een beetje uit als vissenvoer. Het zijn kleine en lichte vlokjes die wel de kleur van kaas hebben. Met een pot van 175 gram doe je wel een tijdje, omdat er zo veel in zit.

Maar de smaak is ook belangrijk. Edelgistvlokken hebben een hartige, zoutige en kaasachtige smaak. Het is ook echt bedoeld om het met hartige gerechten te gebruiken. ‘Hé, laat ik het door mijn vla doen’ is dus denk ik niet heel smakelijk. Edelgistvlokken zijn echter wel lekker voor over de pasta, in soep, door salades of over je boterham.

Ik vind edelgistvlokken erg lekker en het is zeker een goede vegan vervanger voor kaas!

Edelgistvlokken van het merk Natufood kun je in de natuurwinkel of op Ecomarkt.nl vinden voor een prijs van ongeveer 4 euro. Dit is net zoveel als een stuk kaas, dus je bent niet duur uit.

Wat vinden jullie van edelgistvlokken?